Як обрати натяжні стелі

За останні 5 років популярність натяжних стель в ремонті квартир виросла в кілька разів.

Вони практичні, зручні, їх легко мити. Також вони без проблем вписуються практично в будь-який стиль дизайну: від модерну до японської класики.

Варіантів таких стель дуже багато. І в цій статті ми розповімо, як вибрати натяжну стелю, яка підійде саме вам.

З чого роблять натяжні стелі?

з чого роблять натяжні потолки

ПВХ-плівка яку використовують в натяжних стелях

Більшість натяжних стель зроблені з плівки ПВХ або полівінілхлориду. Цей полімер вже давно використовують у будівництві і дизайні. Він хімічно нейтральний, має гарну стійкість до розчинників, лугів і багатьох кислот. При цьому він не горить, тому ідеальний з точки зору пожежної безпеки.

Плівкова стеля підходить для будь-яких житлових приміщень. Вона не вбирає вологу, тому відмінно підходить для ванних, кухонь і навіть басейнів.

Існує понад 100 відтінків ПВХ стель, тому ви без проблем зможете підібрати колір для інтер'єру свого будинку.

Також існують тканинні натяжні стелі. Вони виглядають незвично, адже структура і волокна тканини повністю збережені. Їх можна встановлювати в неопалюваних приміщеннях (наприклад, гаражах), але вони бояться вологи. Тканинні натяжні стелі встановлюють набагато рідше, ніж ПВХ - вони куди менш популярні.

Як вибрати фактуру натяжної стелі?

Стелі з ПВХ займають 95% ринку натяжних стель, тому тут і далі розглядатимемо тільки їх.

Існує 3 види фактури натяжних стель: матовий, глянцевий і сатиновий. Детальніше розберемо кожен з них.

Матова натяжна стеля. Фактура не відображає світло, тому без проблем підходить для більшості класичних інтер'єрів.

По виду матова стеля нагадує штукатурку, але у неї є 2 величезних переваги:

  • вона ідеально рівна - навіть професіонали з багаторічним досвідом далеко не завжди можуть домогтися такої поверхні за допомогою штукатурки;

  • є кілька сотень відтінків натяжних стель; колір ПВХ не вигорає, а штукатурку доведеться підфарбовувати раз в 2-3 роки

Глянцева натяжна стеля.

Глянцева (або лакова) натяжна стеля

Глянцева натяжна стеля. Плівка створює дзеркальний ефект, який візуально збільшує простір кімнати. А якщо ще й правильно підібрати освітлення, то кімната буде здаватися в 1,5-2 рази більше, ніж насправді.

Глянець часто використовують в сучасних інтер'єрах, він відмінно вписується практично в усі популярні сьогодні стилі дизайну: поп-арт, ар-деко, модерн, хай-тек і інші.

Сатинова натяжна стеля. Це щось середнє між матовим і глянцевим типами. Сатин не володіє дзеркальним ефектом, але частково відображає світло, розсіюючи його. Ідеальний варіант для тих, хто вважає матову стелю занадто нудною, а глянцеву - занадто яскравою.

Найкраще сатинові стелі виглядають у вітальнях і спальнях. А в комбінації з точковим освітленням вони створюють відмінну атмосферу домашнього затишку.

Як вибрати колір натяжної стелі

Відтінок стелі повністю залежить від колірної гами кімнати. У дизайні навіть є спеціальні таблиці поєднання кольорів, за якими можна підбирати підходящі відтінки.

Головне при виборі відтінку - не переборщити. Наприклад, вся кімната в одному кольорі буде виглядати дивно. Тому вибирайте плівку на кілька тонів світліше або темніше від стін.

Щоб зробити стелю цікавіше, можна комбінувати 2 кольори. Конструкція вийде трохи складніша, але це відкриває масу можливостей для творчості. Більше відтінків використовувати не рекомендуємо - вийде занадто наляписто. Хоча для інтер'єру в стилі кітч - саме те.

Цінителі незвичайних рішень можуть вибрати стелю з фотодруком. Ви можете вибрати абсолютно будь-який малюнок: від зоряного неба до сцени з улюбленого фільму або навіть фотографії з власного архіву. Головне - підібрати візерунок, який підійде під дизайн інтер'єру.

Як вибрати якісні натяжні стелі

Під час вибору натяжних стель обов'язково запитайте у рітейлера сертифікати якості на продукцію.

Якісна ПВХ-плівка повністю екологічна і безпечна для здоров'я. Але деякі виробники використовують низькоякісні полімери, які можуть бути токсичними. Щоб убезпечити себе - перевіряйте сертифікати.

Якщо ви бачите ціну на натяжну стелю в 1,5-2 рази нижче ринкової, то швидше за все монтажники працюють з полотнами поганої якості. Краще не ризикуйте і звертайтеся до фахівців, які можуть надати всі необхідні документи.

Також обов'язково запитайте фахівців, який тип монтажних кріплень вони використовують. Існує 2 основних види кріплень:

  • клинові

  • гарпунні

натяжна стеля для кухні

Натяжна стеля на кухні

Клинова система коштує дешевше, але у неї є величезний недолік - стеля монтується тільки раз, і його не можна перемонтувати. Тобто, якщо маленький дефект під час установки призведе до провисання, доведеться купувати нову плівку.

Тому ми рекомендуємо обирати тільки гарпунні кріплення. Вони дорожчі, але на цьому економити не потрібно. Вийде дешевше, ніж в разі заміни стелі.

Гарантія на якісну натяжну стелю - 12 років. Це означає, що весь цей час стеля буде виглядати абсолютно так само, як в перший день після установки. Але реальний термін використання майже в 2 рази більше - приблизно 20 років. Саме тому натяжні стелі так популярні сьогодні. Зробив один раз - і забув про це на 20 років.

Вибрати натяжну стелю не складно, але замовляйте роботу тільки у перевірених фахівців, які працюють тільки з якісними матеріалами. Успіхів вам у виборі!

Схожі статті

Усі статті
як ролблять натяжні стелі
2018-11-09
Як роблять натяжні стелі

Натяжні стелі вибирають за їх практичність, довговічність і стиль. А все завдяки правильному полотну і якісному монтажу. Як натяжні стелі роблять? Дізнайтеся подробиці в нашій статті. …...

як встановлюють натяжні стелі
2018-10-09
Як встановлюють натяжні стелі

Стеля - важлива складова інтер'єру. Дуже часто його недооцінюють і сприймають як просте перекриття між поверхами. І дуже даремно - натяжні стелі можуть змінити кімнату до невпізнанності. …...

як мити стелю
2020-05-18
Догляд за натяжними стелями: поради і нюанси

За натяжними стелями доглядати досить просто. Але щоб ПВХ-полотно прослужило вам 15 років і навіть більше, потрібно дотримуватися простих рекомендацій, про які ми розповімо в цій …...