Догляд за натяжними стелями: поради і нюанси

За натяжними стелями доглядати досить просто. Але щоб ПВХ-полотно прослужило вам 15 років і навіть більше, потрібно дотримуватися простих рекомендацій, про які ми розповімо в цій статті.

Догляд за натяжною стелею: основне

ПВХ-плівка, з якої виробляються натяжні стелі, не притягує пил, тому часто чистити полотно не потрібно. Крім того, плівка володіє антистатичним ефектом, тому не буде збирати пил.

Прибирати натяжну стелю досить просто. Можна обрати один із трьох видів чистки стелі:

Сухе прибирання. Щоб прибрати поверхневий наліт, досить протерти стелю ганчіркою з фланелі, мікрофібри або будь-якого іншого м'якого матеріалу. Цього буде цілком достатньо для стель у вітальнях або спальнях. Єдиний нюанс - не можна занадто сильно терти полотно. Адже навіть одна піщинка на ганчірці зможе його сильно подряпати.

Вологе прибирання. У воду для протирання можна додати мильний розчин, спиртовмісні миючий засіб або спеціальну поліроль для натяжних стель. Не використовуйте засоби які містять хлор, абразивні засоби і будь-якого роду розчинники - вони можуть пошкодити структуру полотна.

Прибирання за допомогою пилососа. Найшвидший спосіб, який використовується, щоб прибрати павутиння. Просто проведіть по кутах пилососом без щітки - завдяки властивостям плівки павутина не прилипає до неї і легко знімається. Важливо! Чистити стелю за допомогою віника вкрай не рекомендується - гострі прути можуть подряпати поверхню і зіпсувати зовнішній вигляд стелі.

Перед прибиранням зніміть з рук все кільця, браслети. Прикраси, особливо ті, в яких є камені, можуть з легкістю розрізати полотно при необережному русі. Також будьте обережні, якщо ви носите загострений манікюр.

Як мити глянцеві, матові і сатинові стелі

Способи чищення різного виду стель трохи розрізняються.

Глянцеві стелі повинні забезпечувати гарне відбиття світла і створювати враження дзеркальної поверхні. Звичайна мильна вода може не впоратися зі стійкими плямами на кшталт слідів від комах. Навіть після очищення плями стелю блищати не буде.

В такому випадку вам допоможе 10% розчин нашатирного спирту. Розчин доведеться приготувати самому - в такій концентрації він не продається. Для цього всього лише розбавте 1 частина нашатирного спирту і 9 частин води. Або ж можете використовувати спеціальні засоби по догляду за натяжними стелями.

Після звичайної чистки стелі з миючим засобом натріть полотно приготованим розчином і через кілька хвилин витріть насухо. Глянець поверне первісний блиск і дзеркальність.

Для сатинових і матових стель можна використовувати спиртовмісні засіб для миття вікон - воно добре видаляє забруднення і не пошкоджує структуру плівки. Якщо у вас є пароочиститель, він відмінно очистить мат і сатин, але для глянцевого полотна його використовувати не можна - після обробки парою дзеркального блиску досягти вже не вдасться.

Пам'ятайте, що свіжі плями оттираются куди краще, ніж засохлі. Наприклад, якщо ви невдало відкрили солодку газовану воду, залишивши слід на стелі, краще прибрати його відразу. Засохлі плями можуть і зовсім не відтерти, навіть незважаючи на всі властивості полівінілхлориду. Сліди від будь-яких потенційно барвників потрібно прибирати відразу ж, щоб уникнути фарбування полотна.

Як очистити натяжна стеля на кухні та у ванній

Кухня вважається найбільш агресивним оточенням для натяжних стель. Навіть якщо ви встановили надпотужну витяжку, вона все одно не здатна втягнути абсолютно усі найдрібніші частинки жиру, які викидаються в повітря під час приготування їжі.

Поступово все це осідає на стелі і перетворюється в липку корочку, яка псує зовнішній вигляд полотна - особливо, якщо у вас глянцева стеля на кухні.

Ми рекомендуємо мити стелю на кухні не рідше ніж раз на місяць. Так ви зможете уникнути затвердіння жирної плівки - адже якщо це все ж сталося, зняти шар забруднення буде набагато важче.

Використовувати для чистки можна звичайний жиророзчинні гель для миття посуду. Тільки важливо, щоб в ньому не було гранул або інших абразивних речовин. Процес митися вкрай простий: просто потрібно нанести мильний розчин на поверхню стелі і через 2-3 хвилини змити його 10% розчином нашатирного спирту.

У ванній кімнаті чистка стелі відрізняється лише ступенем акуратності. Якщо ви бачите, що на ньому утворилася каламутну плівку, схожа на вапняний наліт, вам допоможе той же розчин нашатирю. Але в такому разі терти полотно не можна - наліт зіграє роль абразиву, і можна серйозно подряпати полотно.

Щоб уникнути цього, використовуйте сильно вологу губку. Акуратно промокніть стелю по всій площі після обробки спиртом, а після цього помийте його як зазвичай з використання миючого засобу. Якщо стеля глянцевий, ще раз помийте його з розчином спирту і витріть насухо.

Що робити з сильними забрудненнями?

Дуже часто при фарбуванні стін дрібні краплі фарби потрапляють на натяжна стеля. В такому випадку необхідно дотримуватися особливої ​​обережності, щоб не пошкодити структуру полотна.

По-перше, потрібно відразу ж прибрати надлишки фарби за допомогою вологої ганчірки. Застиглі краплі очистити набагато складніше, ніж пофарбовані розлучення.

По-друге, для чищення використовуйте тільки розчинник 646. При короткочасному впливі на полівінілхлорид він не пошкоджує полотно, але дозволяє відтерти фарбу. Особливо стійкі фарби можна спробувати прибрати розчинником 647. Але ні в якому разі не використовуйте розчинники на основі ацетону або інших агресивних хімічних речовин! Так ви ризикуєте серйозно пошкодити полотно аж до утворення дірок.

Щоб мінімізувати ризик пошкодження полотна, нанесіть трохи розчинника на ватний диск і швидким рухом протріть пляму. Сила і час і контакту з полотном має бути мінімальними.

Не можна терти місце забруднення - при контакті більш ніж кілька секунд почне руйнуватися структура ПВХ-плівки.

Після контакту розчинника з полотном почекайте 5-7 секунд, щоб пари речовини випарувалися з поверхні. Повторювати процедуру потрібно до тих пір, поки пляма від фарби не зійде. Зазвичай для цього вистачає 5-6 торкань.

Якщо ви бачите, що фарба занадто стійка, краще зверніться до професіоналів, які встановлювали стелю. Вони допоможуть позбутися від плями з мінімальними ризиками для полотна.

До 95% побутових забруднень ви можете без проблем прибрати самостійно, а особливо складні забруднення (наприклад, плями від фарби), краще прибирати за допомогою професіоналів.

Схожі статті

Всі статті
люстра під натяжну стелю
2019-11-11
Як підібрати освітлення кімнати з натяжною стелею

Як підібрати освітлення під натяжна стеля? Які світильники вибрати? Як найкраще їх розмістити?...

як встановлюють натяжні стелі
2018-10-09
Як встановлюють натяжні стелі

Стеля - важлива складова інтер'єру. Дуже часто його недооцінюють і сприймають як просте перекриття між поверхами. І дуже даремно - натяжні стелі можуть змінити кімнату до невпізнанності. …...

як ролблять натяжні стелі
2018-11-09
Як роблять натяжні стелі

Натяжні стелі вибирають за їх практичність, довговічність і стиль. А все завдяки правильному полотну і якісному монтажу. Як натяжні стелі роблять? Дізнайтеся подробиці в нашій статті. …...